70
To nie stary piec, lecz fatalna technika palenia w nim powoduje, że wyrzucasz kominem niespalony opał! Większość z nas zna tylko jeden powszechnie stosowany sposób palenia - rozpalanie od dołu. Rozpalasz nieduże ognisko, po czym na wierzch dorzucasz kolejne porcje opału. Po każdym takim dołożeniu powstaje mnóstwo gęstego, czarnego, duszącego dymu i sadzy, tym więcej, im większą porcję dorzucisz naraz. Oczywiście, najwygodniej jest napchać tyle, ile się zmieści, a potem przydusić dopływ powietrza, żeby dłużej się tliło. Czy wiesz, że opał „idzie jak woda”, bo co najmniej 1/3 paliwa przy tym sposobie palenia trafia do komina?!
Dodano: , wyświetleń 6325
jsobierajski
ponad 7 lat temu
Od niedawna stosuję tą metodę (palę od czasu do czasu w kozie na budowie) i jestem w szoku. Jest to mało logiczne, ale dużo łatwiej i szybciej się rozpala.
wektor
ponad 7 lat temu
Nie wiedziałem, że jest coś takiego jak rozpalanie od dołu dopóki nie poznałem mojego teścia. U mnie zawsze rozpalało się od góry bo to było po prostu logiczne, ale niektórzy są logiczni inaczej.
miki1405
ponad 7 lat temu
@wektor: Jeśli dla Ciebie rozpalanie od góry od zawsze było czymś logicznym, to jedynie Ty należysz do tych logicznych inaczej...
wektor
ponad 7 lat temu
@miki1405: teściu??