70
To nie stary piec, lecz fatalna technika palenia w nim powoduje, że wyrzucasz kominem niespalony opał! Większość z nas zna tylko jeden powszechnie stosowany sposób palenia - rozpalanie od dołu. Rozpalasz nieduże ognisko, po czym na wierzch dorzucasz kolejne porcje opału. Po każdym takim dołożeniu powstaje mnóstwo gęstego, czarnego, duszącego dymu i sadzy, tym więcej, im większą porcję dorzucisz naraz. Oczywiście, najwygodniej jest napchać tyle, ile się zmieści, a potem przydusić dopływ powietrza, żeby dłużej się tliło. Czy wiesz, że opał „idzie jak woda”, bo co najmniej 1/3 paliwa przy tym sposobie palenia trafia do komina?!
Dodano: , wyświetleń 6326
Niezarejestrowani (58)
qwed
kodak666
lukwin99
pasi17
milanos1
kruszon
ADK90
zdzisiu
barteksparta
Zewin
expainder
Dimple