121
Japoński gadżet, który może być niezwykle przydatny w kuchni. Szczególnie przy potrawach, które trzeba ciągle mieszać.
Dodano: , wyświetleń 24432
Adamskii
ponad 13 lat temu
zostało wykorzystane w tym filmie tak zwane zjawisko kawitacji. Wystarczy do zwykłego garnka na dno położyc blaszaną pokrywkę by przylegała do dna i pokrywała prawię całe dno wlac wodę i zagotowac a woda sama się będzie mieszała.
ps. bo ktoś tam pytał - przy bigosie nie da rady
wesolekcleaner
ponad 13 lat temu
Nie kawitacji tylko konwekcji, różnica w terminach jak między lataniem a pełzaniem.
Gorące masy płynu rozgrzewające od kuchenki przy dnie garnka unoszą się do góry (ze względu na różną gęstość) gdzie ochładzają się w miarę oddalania się od źródła ciepła, śrubowo ukształtowany brzeg garnka ukierunkowuje te masy płynu w sposób wirowy (patrz gradient ruchu mas w płynie), im wyższa temperatura dna garnka tym silniejsza konwekcja która powoduje szybszy ruch wirowy mas wody.
PS. to nie żadne "bąbelki powietrza" wystarczy zauważyć, że wsypywane kolorowe groszki czy co to tam jest wsypywane są w 31 sekundzie i już wirują a woda zaczyna się gotować w 35 sekundzie.
m...5ponad 13 lat temu
fajne
strzala
ponad 13 lat temu
dobra poczekam na was bo jeszcze nie wrociliscie chyba ze szkoły ;D ahahahahahahahah !
strzala
ponad 13 lat temu
dokładnie,ale przy gęstych potrawach to bedzie dupa. jak sądzicie ?
mz1984
ponad 13 lat temu
weź to potem umyj, te zakamarki te.... już wolę mieszać
fraczek123
ponad 13 lat temu
http://www.kinomaniak.tv/pp/fraczek1
kruszon
ponad 13 lat temu
Gęste potrawy pewnie ni ch#%a nie będą się mieszać
przemo1981
ponad 13 lat temu
dobry patent, ale jestem ciekaw, jak się to sprawuje przy gęstych potrawach które to właśnie trzeba mieszać np. bigos, mam wrażenie, że wtedy nie da rady
Untraceable
ponad 13 lat temu
Azjaci już mnie chyba niczym nie zadziwią...
deathmind
ponad 13 lat temu
Tylko gorzej gdy musisz mieszać od pewnego momentu np. od wrzenia, gdyż takie mieszanie znacznie wydłuży zagotowanie się wody.
thon
ponad 13 lat temu
Woda w garnku zaczyna wirować właśnie w momencie rozpoczęcia wrzenia. Ścianki są tak ukształtowane, że uciekające bąbleki powietrza wprawiane są w ruch wirowy a razem z nimi otaczająca je woda.
Smokersn
ponad 13 lat temu
nie tylko bąbelki. sama cieplejsza ciecz z dna garnka też się wznosi
piq90
ponad 13 lat temu
Woda wiruje przez caly czas ogrzewania, ta cieplejsza unosi sie ku gorze, a ze sa srubowe scianki to wiruje. Ch#%a tam bąbelki
Cyr4ax
ponad 13 lat temu
Weź to potem umyj !
tremar
ponad 13 lat temu
potem to raczej nie, ale wodą spokojnie
danielosamigos
ponad 13 lat temu
hahah tremar rozwaliłeś mnie na łopatki
TheNajdas
ponad 13 lat temu
Zabiles mnie tym