3
Wyjście do restauracji to dla wielu ludzi przyjemność, oznaka odpowiedniej pozycji społecznej, czasami niemal święto. Zapewne zmieniliby zdanie, gdyby wiedzieli, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami restauracyjnej kuchni.
Dodano: , wyświetleń 5746
Gość - zzzz
ponad 16 lat temu
ja pracuje w restauracji i to nie byle jakiej i musze wam powiedziec ze np. jak mi spadnie makaron na ziemie ktory jest do wydania klientowi to zbieramy go z podlogi wsypujemy do czystego taleza i polewamy na nowo sosem i to wszytsko .. dlatego ja osobiscie jak mam jesc na miescie to wybieram tylko i wylacznie salatki nie polecam tez sfinxa i siouxa -shoarma stara i pala nad nia papierosy pozdrawiam !
Gość - Jaaa
ponad 16 lat temu
Z tego wszystkiego najlżejsze jest chyba mieszanie drinków. Ja bym w życiu takiego świństwa NIKOMU nie zrobiła.
Gość - oejja
ponad 16 lat temu
jakie to oczywiste... wkurzony kelner harka do zarcia i jest zadowolony. Ok podstawiamy goscia z sanepidu, jest specjalnie nieuprzejmy i podpuszcza kelnera. Po dostaniu jedzenia oswiadcza ze jest z sanepidu i rekwiruje jedzenie do analizy. Niech kelnerzy nie czuja sie za bardzo bezpieczni, bo im sie tylko wydaje ze sa cwani, do czasu...
Gość - arol
ponad 16 lat temu
moja znajoma też pracowała w mc donaldzie i mowiła że jest bardzo higienicznie i świerze żarcie...a to że nie zdrowe to co poradzić
Gość - Master
ponad 16 lat temu
Bułki do hamburgerów to termicznie pakowane buły o długim terminie przydatności do spożycia, są miękkie i mało chrupiące przez wszystkie spulchniacze i emulgatory, więc nie gadaj, że tylko w McDonaldzie. Nie jestem zwolennikiem fast-foodów i w McDonaldzie bywam raz na 2 lata ale mam pracyjących tam znajomych, kuchnia jest bardzo higieniczna, dostarczane jedzenie jest pakowane hermetycznie itd. Wiadomo, ewenementy się zdarzają ale ludzie, nie sprowadzajcie tego do ogółu.
Gość - ziomsy
ponad 16 lat temu
W Polsce na pewno coś takiego się praktykuje nie nie mówcie, że nie a powiem wręcz przeciwnie w Polsce nie jest lepiej np. McDonald niby dlaczego bułki są takie delikatne i nie chrupiące ?? odpowiedzi prosta są czerstwe a pod wpływem sporej temperatur robią się właśnie takie smaczne . A mięso do hamburgerów itp. to jedna wielka mieszanka wybuchowa kości , jelita , mięso wszelkiego rodzaju i inne różne dary natury . A WIĘC ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
Gość - ktosik
ponad 16 lat temu
żal mi co po niektórych ludków zabierających tutaj głos.. mentalność Polaka - guzik wie ale generalizuje i nei stać go na obiektywną opinię
Gość - kajkaj
ponad 16 lat temu
U nas jest o wiele gorzej a sanepid się przekupuje. No ale na pewno polacy się z tym solidarnie nie zgodzą i będą wcinać jedzenie z odchodami mówiąc ,że to czysty i smaczny posiłeczek.
Gość - kucharz
ponad 16 lat temu
ja sie ucze jako kucharz i niektore rzeczy to prawda XD
Gość - oejja
ponad 16 lat temu
kucharzyk widac ze jest durny, po co mialbym sie phac na kuchnie? poczekal bym z ceglowka na zewnatrz i mu rozwalil czaszke za krzakami proste
Gość - laska nebeska
ponad 16 lat temu
niektore z tych rzeczy to prawda,ale bez przesady
Gość - junior
ponad 16 lat temu
hahaha dobre wariaty
Gość - ahah
ponad 16 lat temu
aahahhahahah...Jakie brednie z brudami i szczurami.Jest coś takiego jak sanepid.
Gość - kogut
ponad 16 lat temu
aaa pie#^_#ly_ opowiadacie, w angli jest to praktykowane, anglicy maja wyje...bane na wszytko wiec im nie zalezy chca dodac cos od siebei to dodaja a jesli chodzi o kulture to chyba normalne, nie tylko w restauracjach ale tez na codzien , moze bylo by milej na tym zrytym swiecie pzdr
Gość - qwer
ponad 16 lat temu
pracowałem w Anglii na kuchni i nic takiego miejsca nie miało...mało tego, za coś takiego oprócz zwolnienia byłaby grubsza afera. Są pewnie tacy jak tu na filmach nie neguje ale to prostactwo czyste jest mylone chyba z byciem zabawnym i looznmym
Gość - kucharzyk
ponad 16 lat temu
a tak propo do kolegi nizej jak bys wszedł na kucnie oklepac tą morde kucharzowi zawsze mugłbys wylądowac we frytuze jakis 220`C i to by był wypade przy pracy bo wtargnołes na kuchnie a po za kuchnią i tak bys miał kiepsko moze juz nieraz jadłes cos takiego hehhe
Gość - KOx!
ponad 16 lat temu
Ała... To boli... :/
Gość - filon
ponad 16 lat temu
jeżeli to była prawda to ja wole jeść w domu sprawdzone niż w restauracji ze śliną w soku
Gość - Chmiel
ponad 16 lat temu
Mam parktyki na kuchni niema to jak cos dodac od siebe śpikalachmiel ;]
Gość - Kucharzyk
ponad 16 lat temu
nie zgodze się z kolesiem który pisze ze kebab nie zejdzie w jeden dzien zejdzie tylko trzeba dostosowac wielkosc kebabu do ruchu a w polsce takie zeczy dzieją się tez i kucharz ani kelner niebedzie się bał o zwolnienie kucharz zawsze znajdzie prace polecam wam być miłym dla kelnera czy kelnerki i nie polecam zwrotów na kuchnie wtedy jest 90% penosci ze dostajecie to samo z małym dodatkiem od kucharza hhwhehehheheh
Gość - oejja
ponad 16 lat temu
jakbym sie dowiedzial ze ktos mi naplul do jedzenia i jeszcze wiedzialbym kto to bym mu morde okopal
Gość - szef kuchni
ponad 16 lat temu
pracowalem w wielu restauracjach w polsce, jesli bym zauwazyl ze ktos pluje do jedzenia czy zrobil podobna profanacje,od razu zwalniam. choc w angli slyszalem ze czesto sie to zdaza. ale uspokajam, w polskich restauracjach takie rzeczy sie nie dzieja ( chyba ze tak jak ktos kto sie uczy na kucharza malej gastronomi napisal, w stolowce szkolnej gdzie pracuje pelno maolatow. chyba wiem o ktora szkole chodzi ) nikt kto szanuje swoj zawod nie pozstapi w taki sposob!! pozdrawiam prawdziwa gastronomie!!! a reszte debili robiacych takie i gorsze rzeczy rowniez pozdrawiam ale srodkowym palcem
Gość - soth84
ponad 16 lat temu
sam jestem kelnerem i przyznam ze mam czasem ochote zrobic gorsze rzeczy, jedyne co mnie powstrzymuje to to, ze niechcialbym sam dostac tak przygotowanego dania... chociaz... wredni klienci, bezczelni, aroganccy, i na koniec brak napiwku to doslownie kpina. kelnerzy to tez ludzie, ktorzy przede wszystkim zyja z napiwkow.
Gość - Stylish
ponad 16 lat temu
Swego czasu tez pracowalam za barem i zlewanie vodki do butelek a nawet niedopitego piwa to byla normalna praktyka. Okropne ale prawdziwe. Oszukiwalam tez na miarkach i wlewalam mniej alkoholu,w trakcie robienia drinka by oszczedzac, lub tez wlewalo sie najtansza vodke a liczylo za najdrozsza. klientom juz nie kontaktujacym wydawalo sie za malo reszty. Od dluzszego czasu nie pracuje juz jako barmanka
Gość - dres
ponad 16 lat temu
Z tego co zobaczyłem na filmikach wnioskuje że bezpieczniej i taniej można zrobić jedzenie w domu nawet jeśli ktoś nie ma w tym jakiegokolwiek doświadczenia
Gość - Bartej
ponad 16 lat temu
Dzięki bogu jest różnica!!! Ludzie wlk. Brytania a Polska-ziemia a niebo. Tam po prostu tych restauracji jest tyle, że nie da się ich nawet zliczyć... Oni muszą praktykować takie rzeczy żeby utrzymać sie w branży. U nas restauracje tez sie rozwijają, ale do nich to jesszcze daleko... Uważam, że my możemy być spokojni. A przynajmniej przez jakis jeszcze czas...
Gość - Aziel
ponad 16 lat temu
szkoda że tacy ludzie pracują i mają czelność przyznać się jeszcze tak otwarcie do tego co robią, a w już najbardziej barmani. Nawet jeżeli ktoś mnie obrażał to nigdy nie posunąłem się do podobnych praktyk. Za bardzo szanuje swoją pracę , i siebie. A tak na marginesie , to skoro tak bardzo nie podoba im się praca w gastronomi to czemu nie zajmą się skręcaniem długopisów?
Gość - vexoo
ponad 16 lat temu
Ja uczę się na kucharza małej gastronomi i powiem wam że nawet w stołówce gdzie jada non stop 200 osób tak jest(tam mam praktyki), baru akurat nie mamy ale z jedzeniem bywa różnie oj bywa..ledwo dwa dni w tyg. tam spędzam a widziałem wiele i wiele mnie zapewne omineło(?) a więc jedna rada, z dziewczyna w miare możliwości to na kolacje do domu nie do resteuracji, taniej na pewno a i bezpieczniej..
Gość - wiLdbLood
ponad 16 lat temu
Woow;D
Gość - Gordon Ramsay
ponad 16 lat temu
Z drugiej strony ten filmik to jakas sciema-nagrany chyba na potzeby stacji- Nie mowie ze takie zeczy sie nie dzieja, kto odwazyl by taki reportaz w swojej restauracji zrobic...Za to groza ogromne kary pieniezne, mozliwosc zamkniecia kuchni i utrata lincencji Ja osobiscie od siebie kazdego z tych idiotow na tych filmach i innych pseudo kucharzy wypowiadajacych sie ponizej ze robia tak samo skazal bym na dozywotnie roboty 1km pod ziemia zeby juz nikomu nie zaszkodzili Ludzi opamietajcie sie Tam tez male DZIECI jedza Dlatego ze jakis idiota chce zaoszczedzic 10 zl moze ktos zginac lub sie zatruc
Gość - Gorodn Ramsay
ponad 16 lat temu
Dam wam dobra rade,jesli zamowicie danie w restauracji, pubie itp i jest cos nie tak z nim zapytajcie kelnera o zwrot pieniedzy NIGDY o zrobienie tego dania ponownie Na 89 procent kucharz lub osoba ktora przyrzadza to danie od nowa (szczegolnie jesli jest duzy ruch i nie ma na to czasu) doda wam ,,cos od siebie,,... Pracuje od 6 lat jako chef kuchi w Uk Ani razu nie bylem w restauracji a juz SZCZEGOLNIE nie zamowilem tak zwanego TAKE AWAY (chyba ze jest to Gordon Rmasay school), gotuje sam Bezpieczniej, przyjemniej i zdrowo...
Gość - do kebab eater
ponad 16 lat temu
oj chyba dawno kobity nie miałeś...
Gość - kebab eater
ponad 16 lat temu
hmm w sumie jesli mi jakas kobieta napluje do jedzenia to nic zlego sie nie stanie....
Gość - Azztek
ponad 16 lat temu
Jakie bledyP sorry za pisownie np.tesz
Gość - Azztek
ponad 16 lat temu
Nie mowcie ze to z marginesu... Z jedzeniem przerabianym to sie zadziej zdarza bo za duze ryzyko na sanepid, czesciej to w nowo otwieranych lokalach ktore nie majac renomy musza na wszystkim zarabiac. Kelner ma tyle dobrze, ze na drodze kuchnia- sala nikt go nie sprawdzi. klijent nie czuje roznicy a kelner tesz jest spokojniejszy i milszy wyzucajac klijentow traci sie pieniadze a w tym zawodzie nie mozna sobie na to pozwolic. dowgal gdzie pracujesz? dokladnie.
Gość - Bolo
ponad 16 lat temu
Witam, 2,5 Roku jako kucharz Włoski w Dominium Pizza Wawa, Nigdy nie podałem wtórnika człowiekowi do jedzenia, każde danie piękne i czyste do klienta osobiście zanosiłem, za co zbierałem wiązanki bo nie wolno do tej pory tego robić, Pizzer jest na Sali i widać co on robi, wszystkie dodatki do jedzenia kontrolowane, jak coś upadło na ziemie, to w koszu się znajdywało, to co teraz widziałem to ostre przeginanie, Napiwki ( Tipy ) zawsze mile widziane, Humor kelnerką, Kelnerom poprawia, Dawałem id daje Tipy min: 2plny.
Gość - Poip
ponad 16 lat temu
To już jest przesada :/ Gdzie sanepid ? Tych ludzi na leczenie wysłac !
Gość - dowgal
ponad 16 lat temu
Ja z kolei pracuje w przyzwoitej karczmie w B-B i takie zachowania jak na tym filmie też uważam za margines. Nie zauwarzyłem takich rzeczy u nas. Owszem, nie wszystko jest idealne jak w przepisach ale polędwica jest zawsze polendwicą a sałatki mają góra dwa dni. A chamskich klientów, jeśli się zdarzą wyrzuca się!
Gość - Janny Barvo
ponad 16 lat temu
Jestem kucharzem (z zawodu) i powiem że to właśnie tak sie dzieje niedojedzone warzywa stare mięso i ryby lepiej niedenerwować kucharza
Gość - Azztek
ponad 16 lat temu
Sam czesto jadam w konkurencyjnych restauracjach i hotelach. Bycie milym dla kelnera to dobry pomysł
Gość - Azztek
ponad 16 lat temu
Skonczylem technikum gastronomiczne, juz na pierwszych praktykach trzeba bylo wiedziec co i jak. Przejrzyjcie na oczy to nie tylko w Angli. Pracowalem w prestizowych hotelach: Vienna, Jawor, President. Powiem jedno, tylko kultura was ocali. Zapraszam!
Gość - Seheran
ponad 16 lat temu
EJ sciema Ja nie będę poddawał pod komętarz twojej wypowiedzi bo to to jest żałosne to jest prawda ja dla hamów tez bym tak robił
Gość - Rafik
ponad 16 lat temu
heh człowieki co wy wiecie o restauracjach . To istny felieton z UK - a to co pokazuja to prawda , sam pracowalem w jednej z dobrych restauracji greckich w Londynie ponad 2 lata. I wiecie co przyznaje sie bez bicia 70% tego co jest pokazane praktykowałem , nieraz z taleza mi spadło cos co mialem zaniesc na stolik do klienta podnosiło sie z ziemi kładło spowrotem i gitara, numer z winem zlewanym pod barem to regóła i tak co wieczor, plucie , smarkanie i nie powiem co jeszcze do drinkow i jedzenia dla chamskiej klienteli - to norma. Mozna by wymieniac bez konca .Dzis sam nie jadam w restaurajach
Gość - kucharz
ponad 16 lat temu
Tyle w tym prawdy co uczciwych w sejmie.
Gość - kolo
ponad 16 lat temu
nawet jesli koles nie napluje i wogóle bedzie wporzo itp. to kebab sam w sobie jest szkodliwy przez odgrzewanie a nie jest mozliwe zeby cały kawał kebabu zszedł w jeden dzien, na noc jest wylaczane a w dzien dalej sie piecze i tak powstaja niebezpieczne bakterie. ja kebabu nie jem - to jest jak jeść odgrzewany 50 razy kotlet który ma tydzień albo więcej..
Gość - prawda boli
ponad 16 lat temu
...ale to prawda. Niestety w upadlej moralnie GBR pieniadze sa juz duzo wazniejsze od czlowieka. Nie martwcie sie...w Polsce tez tak zaraz bedzie...a w niektorych miejscach juz jest ^^
Gość - sciema
ponad 16 lat temu
Ludzie nie rozumiecie ze to jest zrobine zeby byla ogladalnosc? Zaden kelner by nie naplul do jedzenia bo by zaraz stracil prace to samo kucharz, pracuje w gastronomi i wiem ze takie przypadki to jakis ulamek procenta, ktory kiedys i tak zostanie za to zwolniony.
Gość - corn
ponad 16 lat temu
ale przegięcie bo to jest w angli
Gość - kika
ponad 16 lat temu
ameryke odkryli . tak jest od dawna.
Gość - Kucharz
ponad 16 lat temu
Niee no bez przesady. Pracuje w hotelowej restauracji i cos takiego jest nie do pomyslenia. Wiec to tylko jakieś zboczone amerykańskie restauracyjki sa tu pokazane xD
Gość - tomphoenix
ponad 16 lat temu
Masakra
Gość - 3bonk
ponad 16 lat temu
Wiedziałem, że nie jest dobrze ale nie wiedziałem, że jest aż tak tragicznie!!!
Gość - Ali G
ponad 16 lat temu
dobrze ze umiem sobie sam ugotowac