Logowanie za pomocą serwisów społecznościowych
Logowanie tradycyjne
Milanos.pl. Skorzystaj z szybkiej rejestracji.
Miszczu01
ponad 13 lat temu
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
płatki migdałowe
olej
bułka tarta
Polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!